In de middeleeuwen waren vele afschuwelijke straffen zoals:
- Verbanning uit de stad,
- De schandpaal (ook wel kaak genoemd) dat was een soort paal met een plank waar 3 gaten in zaten. Daar moest je dan met je hoofd en handen in als je veroordeeld was.
- Het geselen van een veroordeelde. Dan werd hij langdurig geslagen met een stok of zweep.
-  De zwaarste straf was de doodstraf, door onthoofding of aan de galg gehangen worden.

Hekserij
Er waren mensen die andere mesen beschuldigden van hekserij. Vaak kwam dat omdat iemand dan iets deed, wat de ander niet begreep. Vaak waren mensen bang en zochten een zondebok.
Om erachter te komen of iemand een heks was, deden ze een proef. de zogenaamde heks kon gewogen worden en als ze te licht was, dan was ze een heks. een andere proef was, dat de zogenaamde heks met haar linker duim aan haar rechter been werd vastgebonden en in het water werd gegooid. Als ze bleef drijven (wat natuurlijk nooit gebeurde) was het een heks. Soms werden die vrouwen meteen op de brandstapel gegooid. Dat was een grote stapel hout met een paal waar ze aan vast werden gebonden. Dat staken ze in brand en weg was de heks.

Over straffen in de middeleeuwen nog veel meer te vinden. Als je een keer een
middeleeuwse gevangenis wilt zien, dan kun je de Gevangenpoort in Den Haag
bezoeken. Dit is een gevangenis uit de 15e eeuw, waar gevangenen werden
opgesloten in de voorpoort.

Beeldbank: Heksen in de middeleeuwenStraffen in de middeleeuwen
Hiernaast zie je dat een heks gewogen werd. Er is ook nu nog een echte heksenwaag in Oudewater. Ook ik heb me een keer laten wegen en heb een certificaat gekregen, dat ik geen heks ben. Ook dit museum is een echte aanrader.

Museum de Heksenwaag