Ridders vechten ook als er geen oorlog is. Ze hielden toernooien om te oefenen. Toernooien bestonden uit verschillende delen:
•  Het steekspel - Bij het steekspel rijden 2 ridders op een paard tegen elkaar in en proberen met een lans elkaar van het paard te duwen.
•  Het schijngevecht - Het schijngevecht is de oudste vorm van het toernooi. Een groep wordt in 2 groepen verdeeld. De ene groep moest de andere groep proberen te verslaan.
•  Ringsteken - niet alle onderdelen in een toernooi waren gevechten zoals het ringsteken. Het ringsteken ging om je lans in kleine ringen te steken terwijl je in galop er langs rijdt op je paard.

Ridders in toernooien
Veel ridders werden beroemd om hun heldendaden. Dit zijn een paar beroemde ridders:

Godfried van Bouillon: een Franse ridder, die op kruistocht ging naar Jeruzalem

Bertand du Guesclin: ook een Franse ridder, maar hij was als boer geboren. Hij vocht in een leger en door zijn handige tactieken veroverde hij Frankrijk terug van Engeland. Dat was de reden dat hij tot ridder werd geslagen.

Prins Edward (De zwarte prins): hij was een Engelse ridder. Hij werd zo genoemd omdat hij altijd een zwart harnas droeg.

Ook bestaan er meerdere verhalen over mannen die echte ridderdaden deden. Daar werden dan hele verhalen over gemaakt. Zie verhalen van toen.