Nibelungenlied
Het Nibelungenlied is een heldenverhaal uit de 13e eeuw, bestaande uit ongeveer 2300 strofen.
Het verhaal wordt ook wel epos genoemd, omdat het in liedvorm is geschreven. De taal was middelhoogduits. Er bestaat ook een Dietse versie van het Nibelungenlied.

Diets was de taal, die ook in Nederland werd gesproken in de middeleeuwen. 
Het Nibelungenlied is door velen bewerkt en herschreven. Er zijn zelfs films over gemaakt, de laatste in 2004.

Maar nog mooier is het om te weten dat ook  J.R.R. Tolkien zich voor een groot deel liet inspireren door dit verhaal bij het schrijven van zijn boeken 'In de Ban van de Ring'.
Do wuohs in Niderlanden... eins edlen küniges kint,
de vater der hiez Sigemunt, ... sîn mouter Sigelint,
in einer rîchen bürge, ... wîten wol bekant,
nidene bî dem Rîne:... diu was ze Santen gênant.

Sifrid was geheizen... der snelle degen guot.
er versuochte vil der rîche... durch ellenhaften muot;
durch sînes lîbes sterke... suochter fremidiu lant.
hey, waz er sneller degene... sît ze Buregonden vant!

Het verhaal gaat over Sifrid (Siegfried), die heel rijk is en ook heel sterk. Hij gaat naar het hof van Günther in Worms.
Hij gaat samen met de koning de strijd aan met de Saksen en hij gaat mee naar IJsland om daar een bruid te vinden voor de koning. Die moeten ze wel voor zich winnen, want Brünnhilde lijkt onverslaanbaar te zijn. Ze verzinnen een list en ze verslaan Brünnhilde, doordat Sifrid zich vermomt. Hij pikt van haar een ring.

Als ze terug zijn in Worms trouwen de koning en Brünnhilde met elkaar en ook Sifrid trouwt met Kriemhilde, de zus van koning Günther. De twee vrouwen willen allebei de belangrijkste vrouw zijn aan het hof en daardoor krijgen zelfs Sifrid en koning Günther ruzie.

Sifrid gaat op zoek naar de schat van Nibelung, maar als hij terugkomt wordt hij beschuldigd van overspel. De ring is tussen zijn spullen gevonden. Koning Günther wil Sifrid dood hebben als straf.
Tijdens een jachtpartij wordt Sifrid gedood door een speer in zijn rug. Hagen, een van de dienaren van de koning heeft de moord gepleegd. Kriemhilde is ontroostbaar, maar ook wil ze wraak nemen. Dat lukt niet meteen.
Kriemhilde hertrouwt met koning Etzel van de Hunnen. Na een paar jaar nodigt ze Günther en Hagen en andere mensen van het hof uit voor een feest. Het is een hinderlaag, waar haar gasten in lopen, want Kriemhilde wil nu Hagen laten doden. Het wordt een echte strijd en veel mensen vinden hierbij de dood, ook Günther, Hagen en Kriemhilde.

Dâ hât daz maere ein ende.
diz ist der Nibelunge nôt, zegt de laatste strofe:

‘Hier is het verhaal ten einde.
Zo gingen de Nibelungen ten onder’.