Gevaar
In de middeleeuwen waren er veel gevaren.

Ziek worden hoorde daarbij. Een klein griepje was nog niet het ergste, maar alles met zware koorts was vaak dodelijk. Ook van het drinken van vies water kon je erg ziek worden. Epdiemie├źn konden uitbreken door het verontreinigde water in putten, grachten en rivieren. Vooral warme zomers zorgden voor een verschrikkelijke stank in de steden. Alle poep en plas, maar ook al het andere afval werd op straat gegooid. Daar tussen door liepen varkens, honden en kippen rond te scharrelen.
Er waren doktoren, maar ook kwakzalvers. Zij maakten beiden drankjes en smeerseltjes, Je kon daar wel degelijk beter van worden, maar de kwakzalvers waren niet te vertrouwen. Vaak werd je van hun drankjes en pilletjes nog veel zieker.
De grootste epidemie, die er ooit is ontstaan in de middeleeuwen, is die van de pest. Mensen werden ziek van de vlooien, die op ratten leven. De ratten kwamen overla, de vlooien dus ook. Dat wisten de middeleeuwen niet. Een nare ziekte, waar heel veel middeleeuwers aan dood zijn gegaan. Hierover kon je ook lezen in de late middeleeuwen.
Gevechten en oorlogen waren ook gevaarlijk. Als je in een gevecht gewond raakte, was dat vaak heel slecht voor je. Of je ging dood door de pijn of doordat de wond erg ging zweren. Verbinden konende mensen wel en ze hadden wel middeltjes, maar niet alles werkte.
Als ridder was je nog aardig beschermd door je harnas en helm, maar armere soldaten waren niet goed beschermd.

Nog een ander gevaar in de middeleeuwen was brand. Doordat mensen kookten op open vuur, ontstonden er regelmatig branden in de keuken. In kastelen waren om die reden de keukens met de vuren apart gebouwd. Maar in een stad had elk huishouden een haardvuur. De huizen waren vooral van hout. Je kunt je misschien voorstellen, dat als er in één huis brand uitbrak, dat dan vele andere huizen ook in brand gingen. Zo werden hele steden verwoest. 
Dit filmpje laat zien hoe houten huizen in de middeleeuwen gevaarlijk waren.
Ziek werd je vaak in de middeleeuwen, bijvoorbeeld door smerig water. Maar de doktoren (de kwakzalvers) van die tijd maakten je soms niet beter. Integendeel!