Drinken
Bier was de volksdrank voor alle mensen. er waren bierbrouwerijen bijna in elke stad. Soms bij mensen thuis, vaak ook in de kloosters en ook echte bierbrouwers, die dat werk als beroep hadden.In de 15e eeuw kwamen er afspraken in de gildes hoe het bier moest smaken en hoeveel er verkocht mocht worden.
Pieter Bruegels Boerendans: een feest met bier en wijn
Kinderen dronken ook bier, alleen was dat bier niet hetzelfde als het bier dat we nu kennen. er was veel meer water aan toegevoegd. En daarbij, middeleeuwers hadden geen andere keuze. Koffie en frisdrank bestond nog niet.
Het water uit de put of de rgachten kon men beter niet drinken. Het was vaak vervuild, omdat mensen in dat water hun was deden, ze gooiden er hun afval in en vaak ook kwam de goot met al de poep en plas ook in dat water terecht. Ook het water van bedrijven, die werkten met verf of met andere ongezonde stoffen,  lieten dat vieze water gewoon de gracht inlopen. Niet echt gezond dus, dat water. Er ontstonden dus vaak ziektes en epidemie├źn.
Thee, zoals wij het nu kennen, bestond nog niet. Wel maakten mensen van blaadjes van de planten uit de kruidentuin soorten drankjes, maar dat was geen gewone drank. Melk werd trouwens ook bijna niet gedronken.

Voor het bier dat gebrouwen werd, was wel water nodig. Maar dat werd verwarmd en dan gingen bacteriën wel dood. En vaak gebruikten ze schoner water, dan dat uit de grachten. Dat kwam dan van de rivieren, die een goede doorstroming hadden.
Vaak waren die brouwerijen dus naast het water gezet. NIet alleen voor het (schone) water, maar ook voor de aanvoer van brandstof, om de ketels te kunnen opstoken. En natuurlijk konden de vaten bier heel makkelijk met een boot vervoerd worden naar de klanten.
Heel grappig om te weten is dus dat bier drinken gezonder was, dan het drinken van gewoon water. In het bier zaten minder bacteri├źn, hetw as gemaakt van schoner water en doordat bier met hop wordt gemaakt, kregen de mensen ook vitamine B binnen.

Naast bier kenden men ook wijn. Honingwijn werd gemaakt met honing en wordt mede genoemd. Er bestonden natuurlijk ook meerdere soorten wijn.
Filmpje:
Waarom werden veel stadsbewoners in de middeleeuwen ziek?