In de middeleeuwen was er nog een verhaal over een koning, een draak en over de bescherming van onderdanen en over heldendaden.

Het gedicht gaat over de strijd van Beowulf tegen het monster Grendel.
De eerste bladzijde van het verhaal van Beowulf
Beowulf
Na een feest van de koning worden er 13 soldaten opgegeten door het monster Grendel.
Als Beowulf, neef van koning  hoort dat het monster Grendel zoveel moorden heeft gepleegd, komt hij hulp bieden met veertien van zijn mannen. Deze Vikingen komen in een boot aan.

Beowulf en zijn gevolg overnachten in het kasteel Heorot en in het holst van de nacht valt Grendel aan. Ook nu weer eet hij een van de slapende mannen op.

Dan wil hij ook Beowulf  grijpen, maar die kan hem in een gevecht te doden.

Ook de moeder van Grendel wordt door hem vermoord, nadat zij ook een slodaat heeft meegenomen om op te eten. Hij vindt haar in het hol van Grendel.

Beowulf wordt koning en hij leert Wiglaf kennen. Zij worden vrienden.

Vele jaren gaan voorbij. Een slaaf ontdekt een grot. In die grot ontdekt hij goud en edelstenen. Jammer genoeg wordt deze grot bewaakt door een draak.
De slaaf komt terug met dit verhaal bij koning Beowulf. Samen met zijn vriend Wiglaf en een aantal soldaten willen ze de draak doden. Dat is allemaal niet zo makkelijk, want Beowulf overleeft dit gevecht niet. De draak is dan wel verslagen.

Wiglaf zorgt ervoor dat de dode koning mee gaat naar het kasteel en netjes wordt begraven. Wiglaf wordt uiteindelijk de nieuwe koning.

Dit verhaal komt waarschijnlijk uit de vroege middeleeuwen, uit de 8e of de 10e eeuw.